top of page

Börsåret 2020

Vilken berg- och dalbana till år det varit, helt sjukt! Med fler traders och småsparare än någonsin så undrar man var allt i längden ska sluta. Fler och fler söker sig till börsen och så länge centralbankerna kan hålla luftslottet uppe med stimulanser och helikopterpengar så tror jag att börsen är den absolut bästa avkastningsmaskinen. Jag tror att vi kommer se en utsållning av aktörer ute på marknaden där konkurrensen i orderböckerna blir allt mer påtaglig, och edgen som man har kan komma att krympa mer och mer. "Adapt or die" som man brukar säga. Är jag nöjd med året då? Både ja och nej. Hade jag fått förmånen att blicka in i året i förväg hade jag nog varit i ren chock av nöjdhet. Men med tiden, när jag sett vilken potential som finns, har jag också insett vart denna tradingresa kan leda. Mina förväntningar på mig själv har ökat, vilket har lett till att jag aldrig riktigt känt mig nöjd. Jag känner hela tiden att jag kan göra bättre och bättre ifrån mig, och det är väl det som är det fantastiska med detta yrke - att det finns oändlig utvecklingspotential! När man sedan inser att de andra därute gjort 1000+% i sin handel, så tycker man att ens egna fjutta 150% är piss. Men man får tänka på att detta är mitt första år och många år ligger förhoppningsvis framför att kunna leverera ännu bättre! Det var under februari detta år som jag för första gången laddade ner infrontterminalen för att börja leka och lära mig i orderböckerna samtidigt som jag jobbade vid sidan av. Där och då kändes det som en omöjlighet. Jag fattade verkligen ingenting och var helt förstummad över hur vissa där ute kunde livnära sig på daytrading genom att handla aktier. Även om det till en början gick piss, så var jag ändå helt fast i det och tyckte ändå det var så sjukt kul! Med en fast beslutsamhet att om alla andra där ute kan, så kan banne mig jag, började jag testa mig fram. Med tiden lärde jag mig mer och när sommaren kom upplevde jag handeln seriösare och jag insåg att detta kan faktiskt bli något riktigt bra på sikt! Mycket har jag också att tacka coronan för då jag inte fick jobba lika mycket under våren och sommaren, vilket gjort att man kunnat lägga ner betydligt mer tid på att sitta och handla. Mycket handlar väl om att våga gå sin egen väg och inte vara rädd för att misslyckas. Annars hade jag aldrig vågat ta steget att säga upp mig från den relativt trygga anställningen jag hade i september. Många väljer i min ålder att utbilda sig, vilket absolut inte är något fel i sig. Det skapar en trygghet som jag tyvärr inte får ta del av. Men jag har istället valt att forma min egen utbildning, vilket jag är glad över. Det värsta under året har nog ändå varit att man stretat så i motvind vad gäller courtaget. 46% av den vinst man genererat sedan den 1 juni (statistik därifrån och framåt) har ätits upp av courtaget. Jag hoppas att med tiden så kommer spreaden mellan courtage och intjäning att öka i takt med att kontot växer och sizen i positionerna också växer. Sedan start har jag haft en hitrate på 79%, vilket jag ändå är ganska nöjd med. En annan sak som också skapar missnöje är att jag tror att jag under ett mycket tidigare skede skulle ha kunnat öka risken mer av kontot. Hade jag lärt mig tidigare att fokusera mer på min process i stället för pengarna så är jag övertygad om att jag skulle ha kunnat prestera ännu bättre. Det finns alltså många värdefulla insikter jag fått i slutet av året som jag önskar att jag kunde ha fått ta del av tidigare. Speciellt under okt och nov som jag kände att man blev alldeles för fyrkantig i sin handel. Man försökte unvika göra fel och sedan försöka göra det som man ansåg var rätt. Jag försökte göra allt perfekt och så fort det gick dåligt så tog jag det personligt. Jag var förblindad av att försöka tvinga fram större intjäning i stället för att försöka gå till botten med vad jag behöver göra för att öka intjäningen. Jag lärde mig sedan att detta yrke kommer aldrig gå att göra perfekt. De finns inga rätt eller fel. När jag förstod detta så kunde jag sluta ta utfallen av min handel personligt och på så vis så gainade jag ett bra flow där jag fokuserade på min utveckling och hur jag kunde bli bara bättre och bättre. Vilket lätt till att man vågat ta mer och mer size och då tjänat mer! Saker jag vill bli bättre på under nästa år att främst att inte oroa mig över småsaker. Lära mig att chilla ner och fatta att man inte kan ha kontroll över allt som pågår runt och kring än. Inte överanalysera en massa. Så otaligt många timmar man lagt ner på onödigt grubbel och överanalys både på tradingen och livet. Jag kommer heller inte ha några mål under nästa år, utan enbart fokusera på min process. Att ha ett mål i intjäning eller vad man vill att kontot ska vara värt inom x tid skapar bara massa onödig stress och att man omedvetet börja sätta massa krav och måsten på sig under en handelsdag, vecka och månad. Under hösten kände jag den påtagliga stressen upp över öronen. Den stressen är inte hälsosam i längden. Saker jag har varit tacksam för över året är främst att under denna rådande pandemi så jag kunnat hålla mig 100% frisk, ganska komiskt eller hur! Inte varit sjuk en enda gång och kunnat bibehålla en god hälsa, kunnat gymma fem dagar i veckan. Jag har byggt upp fantastiska rutiner och sunda vanor för att kunna hålla mig i schack. En bra balans mellan träning, karriärsbygge, relationer och familj. Ett råd till alla som läser detta inlägg är att läsa Charles Duhiggs bok "The power of habit", helt klart den bästa boken jag läst som tar upp mycket kring hur man bygger vanor och rutiner i sin vardag samt hur man kan jobba bort dåliga rutiner och vanor. Rekommenderas starkt! Med allt detta sagt är jag riktigt taggad på 2021, men håller mig extremt ödmjuk inför året och förväntar mig inte att vi kommer ha ett liknande berg- och dalbaneår med den volla som rådigt. Fokus kommer att ligga på att successivt öka size, våga handla mer utanför min comfortzone, utmana mig och och pusha min limit. (Bilden är från Nordnet där jag tradar och visar min avkastning från 16 mars då jag startade kontot.)

Om du orkat läsa ända ner hit i detta långa inlägg så önskar jag dig en riktigt God Jul och gott nytt år. så ses vi 2021! Allting gott, Björken:))

2 336 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page